Historia

1983

Założenie firma Iglotex przez Państwa Tadeusza i Małgorzatę Włodarczyków. Siedzibą firmy został Skórcz w województwie pomorskim. Początkowo firma zajmowała się tylko produkcją cukierniczą, później działalność poszerzono o produkcję i sprzedaż lodów.

1991

Przeprofilowanie zakładu na produkcję mrożonych wyrobów kulinarnych (takich jak pizza i pierogi) oraz handel lodami i mrożonkami. Firma systematycznie zdobywała rynek, budowała kanały dystrybucji, a jej produkty własne, stawały się coraz bardziej popularne w regionie.

Lata 1995-2000

Od początku swoje działalności firma rozwijała własną produkcję z uwagi na obserwowany wzrost popytu na produkty mrożone w Polsce. W 1995 r. przeniesiono siedzibę firmy na ul. Leśną 2 w Skórczu i rozpoczęto budowę nowego zakładu produkcyjnego, którą zakończono w 1998 r. Z uwagi na dynamiczny rozwój rynku oraz firmy już w 2000 r. oddano do użytku następną halę produkcyjną z zapleczem socjalnym.

Lata 2001-2010

Okres dynamicznego rozwoju i stopniowej konsolidacji regionalnego rynku dystrybucji żywności mrożonej oraz wzrostu udziału rynkowego produktów pod marką Iglotex. W tych latach Iglotex zrealizował szeregi inwestycji kapitałowych przejmując lokalne mniejsze spółki dystrybucyjne. Ponadto, w 2007 r. dzięki przejęciu Chłodni Grudziądz Sp. z o.o. i jej udanej restrukturyzacji Grupa weszła w rynek produkcji mrożonych warzyw i owoców, Grupa konsekwentnie stawiała na rozwój własnej sieci dystrybucji i przygotowywała się do projektu konsolidacji rynku dystrybucji żywności mrożonej. Celem była budowa pierwszego ogólnopolskiego dystrybutora. W skutek realizacji tej strategii w 2009 r. spółka Iglotex stała się największym regionalnym dystrybutorem żywności mrożonej w kraju. Iglotex rozpoczął również sprzedaż własnych produktów na rynki zagraniczne - Unii Europejskiej i Europy Środkowo-Wschodniej.

2011

Rok 2011 był przełomowy dla firmy Iglotex. W wyniku konsolidacji trzech wiodących uczestników rynku dystrybucji i produkcji żywności mrożonej w Polsce – Iglotex, Iglokrak i Łukasz – powstała silna Grupa Kapitałowa Iglotex z obrotami na poziomie ok. 1 mld zł, ogólnopolską siecią dystrybucji żywności mrożonej do detalu i szerokiego asortymentu do gastronomii oraz najszerszym asortymentem mrożonych produktów własnych, wytwarzanych we własnych zakładach produkcyjnych w Polsce. W tym roku Grupa pozyskała również do akcjonariatu inwestora finansowego, tj. fundusz private equity Penta.

Lata 2011-2014

Okres intensywnej restrukturyzacji i integracji organizacji powstałej po konsolidacji w 2011 roku w celu wygenerowania wewnętrznych synergii. Uporządkowana została m.in. struktura organizacyjna i struktura kapitałowa Grupy, stworzone także zostało centrum usług wspólnych. Realizacja kolejnych przejęć i otwarcia nowych oddziałów dystrybucyjnych w celu pokrycia siecią dystrybucyjną całego kraju. Przygotowanie do następnego etapu rozwoju Grupy.

2015

Opracowanie i przyjęcie misji i wizji Grupy oraz nowej strategii rozwoju. Wdrożenie funkcjonalnej struktury organizacyjnej Grupy dostosowanej do realizacji ustalonych celów strategicznych.

Kariera

Grupa Kapitałowa Iglotex to pewna marka pracodawcy. Nasza polityka personalna opiera się na założeniu, że najważniejszym kapitałem firmy są ludzie. Potencjał naszych pracowników przekłada się na rozwój firmy.

Polityka personalna

Najnowsze oferty pracy

region:
woj. podkarpackie
dział:
Logistyka
region:
woj. warmińsko-mazurskie
dział:
Obsługa Klienta
region:
woj. lubelskie, woj. kujawsko-pomorskie, woj. wielkopolskie, woj. podlaskie, woj. mazowieckie, woj. podkarpackie, woj. zachodniopomorskie, woj. warmińsko-mazurskie, woj. śląskie, woj. pomorskie
dział:
Logistyka
region:
woj. kujawsko-pomorskie
dział:
Obsługa Klienta

Aktualności

W dniu 21 września 2017 r. byliśmy obecni na TARGACH  PRODUKTÓW ŚWIEŻYCH w Centrum Targowym EXPO XXI, organizowanych przez  Stowarzyszenie E.Leclerc. Łącznie w targach brało udział 160 wystawców....
26 Wrzesień 2017
Pizza Proste Historie Bistro to zdrowsza wersja pizzy, pozbawiona niepożądanych składników, w tym oleju palmowego. Podstawę wszystkich smaków stanowi puszyste, lekkie ciasto oraz prawdziwy sos...
18 Wrzesień 2017
19 sierpnia 2017 r. w Pabianicach w luksusowym hotelu Fabryka Wełny Hotel & Spa odbyła się ll edycja konkursu kulinarnego "Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Iglotex Professional miał...
31 Sierpień 2017

Newsletter